Tenker sikkerhet

Magasiner: AMNYTT #1/2012 - årgang 14 | www.amnytt.no

Tekst: Jan Eirik Schiøtz

 

Tenker sikkerhet

Kravene til sikkerhet i samfunnet generelt er økende. Det må følges opp av en rekke utstyrleverandører. I mange produksjonsanlegg kan kravene til oppetid og person- og samfunnssikkerhet være motstridende krav. Gode tekniske løsninger kan redusere denne konflikten.

Tankanlegg for drivstoff og andre oljebaserte produkter er et typisk industrianlegg hvor kravet til sikkerhet er stort. For det først skal driften av anlegget sikre at samfunnets behov for effektiv drift av infrastruktur og transport ikke forstyrres. Men viktigst er at kravene til sikkerhet for personell, både driftspersonell og allmennheten generelt, blir oppfylt. Blant de komponenter som er av avgjørende betydning for sikkerhet og driftsmessig forhold er ventiler med tilhørende manøvreringsutstyr. Oljeselskapene har flere typer tankanlegg for lagring og salg av oljeprodukter. I tillegg til raffineriene Slagen og Mongstad regner bransjen gjerne med tre hovedtyper:
• Hovedanlegg eller terminaler: Har bensin, gassoljer/diesel og fyringsprodukter; forsynes normalt med båt direkte fra raffineri
• Distribusjonsanlegg: Har ikke bensin, forsynes med båt fra raffineri eller fra hovedanlegg
• Kyststasjoner eller subtankanlegg: Leverer marin gassolje til båter. Forsynes med båt og drives av selvstendige forhandlere.
Tankanlegg er som regel plassert nær vann fordi det gir kort avstand fra kaianlegg. Klimatiske forhold kan gi ekstra driftmessige forhold. Streng kulde og høy luftfuktighet stiller store krav til prosessutstyr som er plassert utendørs. Alle disse forhold må eier av tankanalegg ta hensyn til ved valg av løsninger og utstyr.

 

Høyt sikkerhetsnivå

Statoils anlegg for lagring og distribusjon av bitumen og fyringsolje på Drammen havn er et godt eksempel på at forskriftenes krav til sikkerhet er kombinert med høy driftsregularitet.
– Vi bestreber oss på å ha anlegg med et høyt sikkerhetsnivå, sier Paul Oddvang. Det er korte avstander til bebyggelse og om vinteren kan temperaturen falle til under 20 minusgrader her. Når det i tillegg er noe drag i luften blir arbeidsforholdene ute ganske utrivelig før isen har lagt seg. Vi er helt avhengig av at alt ustyr fungerer godt under alle salgs driftsforhold. Statoil har valgt å legge seg på et høyt sikkerhetsnivå ved valg av utstyr. I anleggene benyttes det utstyr som tilfredsstiller Exd klassifisering. Dette valget sikrer at vi har utstyr som fungerer godt under alle driftsforhold.
– Oppstår det en brann kuttes strømmen, forteller Oddvang. Da må vi ha sikkerhetsløsninger som sørger for at innholdet i tankene ikke kan lekke ut. Valg av ventilene med tilhørende aktuatorer er helt avgjørende i denne sammenheng. For å følge opp de strenge sikkerhetskravene i Statoil har vi valgt J. S Cock som leverandør av ventiler. Erfaringene med denne leverandøren er gode. For det første er de raske til å levere, sier Oddvang. Videre er vi svært fornøyd med filosofien om at alle kritiske komponenter skal lagerføres lokalt. Selv om dagens logistikk systemer garanterer hurtig levering, går det raskere når aktuelt utstyr ligger på lager i nærheten. Når de også har et godt utvalg av kvalitetsprodukter gir det oss den trygghet vi trenger for å oppnå kravene i forskriftene.

Strenge krav

Ventilen er det mest sentrale sikkerhetsmessige komponenten. I veiledning til forskriften, se egen fakta informasjon, sies det: ”Sikkerhetsmessig viktig armatur med skal være gods av støpestål eller tilsvarende som tåler sjokkavkjøling med vann uten å sprekke. Viktige stengeventiler og tappeutstyr må være tydelig merket og lett tilgjengelige i en nødssituasjon, og skal kunne låses i stengt posisjon.” Den velkjente ventilleverandøren J. S. Cock inngikk i fjør høst en samarbeidsavtale med Rotork Sweden som gir J.S.Cock AS blant annet eksklusiv rettighet på salg av elektrohydrauliske aktuatorer. On – Off aktuatoren med en spesiell løsning for fjærretur tilfredsstiller alle kravene i aktuelle forskrifter. I tillegg til å være velegnet for olje- og gassdepoter er også tunneler, fjernvarmeanlegg og alle applikasjoner der trykkluft mangler områder hvor denne teknologien kommer til sin rett. Løsning fra Formel 1 Stenging av ventilen i kritiske situasjoner skjer med en fjærløsning. Bevegelsen skjer uten behov for tilførsel av elektrisk kraft eller trykkluft. Skal høy pålitelighet oppnås må valg av materialet og konstruksjon av fjæren være av topp kvalitet. Produsenten Rotork har tatt i bruk erfaringer fra den øverste klassen av motorsport. I utvikling av bilene til Formel 1 klassen stilles det ekstreme krav. Fjæringen er helt avgjørende for suksess. Rotork benytter fjærer som gjennom erfaring fra billøp har vist seg å holde mål med de ekstreme belastninger et Formel 1 løp gir. Oppetiden på fjærløsningen er på 99 prosent og levetiden er lengre en det som forventes i et industrielt anlegg. Det er en rekke driftsmessige forhold som må tas med i betraktning når det oppstår en kritisk situasjon. Returtiden for fjæren kan justeres slik at spesielle driftsmessige forhold kan tas i betraktning.

 

Ex d - Eksplosjonssikkert

Utstyret plasseres i spesielle trykksterke kapslinger. Disse er utformet slik at de tåler en innvendig eksplosjon uten at omliggende atmosfære blir antent. Kapslingene er konstruert med tynne flammespalter som, ved en eksplosjon, slipper ut trykket uten at flammetunger slippes ut. Kapslingene må sertifiseres separat for det utstyret som skal stå inne i boksen. Det må benyttes Ex d sertifiserte nipler og armerte kabler. Kapslingen må vedlikeholdes jevnlig for å sikre at flammespaltene er funksjonsdyktige.

 

Tankanlegg

Tankanlegg med farlig stoff er underlagt brann og eksplosjonsvernloven. For å sikre at håndteringen av farlig stoff skjer på en betryggende måte, skal alle som eier/bruker et tankanlegg følge de bestemmelser som er utarbeidet for denne type virksomhet. Virksomhet i denne sammenheng omfatter tankanlegg plassert i industribedrifter og industri- og næringsparker samt tradisjonelle kystdepoter. Dette gjelder både atmosfæriske lagetanker og trykkbeholdere som benyttes for oppbevaring av farlig stoff. Forskrift om brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff skal danne grunnlaget for at håndteringen av farlige stoffer skal foregå på en betryggende måte. Det er utarbeidet en veiledning til denne forskriften som skal utdype og forklare forskriftsteksten.

 

Fakta

IEC Ex klassifisering av eksplosjonsfarlige områder:
• Ex ia intrinsically Safe Application
• Ex d Flame proof Application
• Ex tD Electrical Apparatus for use in the prescence of combustible dust.
• Ex e Increased Safety Application
• Ex d IIC Gb, Ex tb IIIC Db IP68, 316 Stainless Steel Terminal Head

 


Styrker virksomheten

Ventilleverandøren J. S. Cock har økt aktiviteten i Oslo avdelingen og retter oppmerksomheten mot nye markeder. For å lede denne virksomheten har selskapet ansatt Morten Steinset.

Steinset har en lang og variert erfaring i automatiseringsbransjen. Han vil spesielt rette sin oppmerksomhet mot kommunal virksomhet, vann og avløp. – I kommunal sektor er det et stort behov for gode ventil løsninger som kan redusere driftskostnadene, sier Morten Steinset som i høst ble ansatt i J. S. Cock som avdelingssjef for Oslo kontoret. Vi kan levere topp kvalitet innen ventiler, aktuatorer og instrumentering.

 

Bakgrunn og erfaring

  • Divisjonssjef og daglig leder 9 år i Cronus
  • HMS Sjef Goodtech ASA 5 år - Salgssjef i Contronic og Garek AS
  • Redningsmann med instrument ansvar
  • Sikkerhetstjeneste

 

Utdanning

  • Militær utdannelse EB forsvar og Luftforsvaret
  • Svakstrøm
  • Teknisk tegning
  • Securisystem: Grunnleggende jus, vakt og sikkerhet
  • Strues Danmark: Kvalitetsanalyse elektronikk
  • Marketing Managment, Stockholm: Salg/markedsføring

 

Morten Steinset

Divisjonssjef  Fueling,
Tankanlegg & Forsvars Installasjoner
M: +47 977 28 296 
E: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Dept: Oslo/Arendal

Alle Nyheter

Innovasjons­konferanse 2019

apr 28, 2019
Vannbransjens innovasjonskonferanse 2019 – det nyeste innen vannrensing og…

Miljøteknikk messe

mar 08, 2019
Messen Miljø & Teknikk er en møteplass for leverandører og innkjøpere…

Kontrollventil kurs

nov 14, 2018
Kontrollventil kurs i Hammerfest med 25 deltagere fra Equinor, ENI, Aibel,…

90-01 PRV fra CLA-VAL

okt 02, 2018
Ny konverteringskit til ventiltyp 90-01 PRV fra CLA-VAL! CLA-VALs nye…

OTD 2018

sep 13, 2018
Under årets OTD vil vi presentere våre produkter og leverandører på en ny…

ONS 2018

aug 06, 2018
Under årets ONS vil vi presentere våre produkter og leverandører på en ny…

Axial Flow-kontrollventiler

mar 05, 2018
Axial Flow-ventiler fra Hydromat brukes til regulering av vann eller gass.…

Oversvømmelses­beskyttelse

feb 08, 2018
Modulbaserte firkant-sluseventiler og rørgater for beskyttelse av hus,…

Imponerende snuoperasjon

des 15, 2017
Magasiner: AMNYTT #6/2017 - årgang 19 | www.amnytt.no Tekst: Jan Eirik…

Hurtig avmontering av aktuatorer fra ventiler

okt 26, 2017
Brakett til hurtig på- og avmontering av aktuatorer. Skift brakett på noen…

Standardiserte endebrytere fra Nutork

apr 27, 2017
Nutork har standardisert alle sine endebryrere til IP68 TÜV 30 m/24 timer…

Vi utvider vårt sortiment med ISOIL mengdemålere

apr 04, 2017
J.S.Cock er meget fornøyd med at vi nå kan bistå våre kunder med et stort…

Sprengblekk fra ZOOK

mar 03, 2017
J.S.Cock AS har inngått avtale med ZOOK Europe Ltd, markedsleder innen…

CheckMate® Inline tilbakeslagsventiler for vann og kloakk

jan 23, 2017
Red Valve har i over 60 år produsert tilbakeslagventiler som sikrer mot…

EuroChlor-godkjente ventiler fra Flowstream

jan 04, 2017
J.S. Cock har nylig inngått en samarbeidsavtale med Flowstream UK som…

Offshore Technology Days 2016

sep 22, 2016
J.S. Cock skal igjen delta på Offshore Technology Days 2016. Med oss på…

Third new product launch in less than 12 months

sep 19, 2016
Mankenberg, a leading manufacturer of self-acting control valves,…

Mankenberg launch PRV & set a new standard

aug 31, 2016
Mankenberg further expand their position as one of the leading suppliers…

Annalyse instrumenter fra Sensorex

aug 24, 2016
Vi har fått tilgang til et nytt agentur på annalyse instrumenter…

Digital EPIC 2 Transmitter

jul 06, 2016
The Digital EPIC-2 is a second generation of our very successful EPIC…

Før og etter service hos J.S.Cock AS

jun 23, 2016
Se på disse bildene? Før og etter service av G4 Bailey damp redusvalve hos…

Eliaden 2016 - Vinner av beste stand

jun 02, 2016
J.S.Cock var representert på Eliaden fra 31 mai til 2 juni på Lillestrøm…

Double Block and Bleed

apr 29, 2016
The unique Wey Knife Gate Valve Model DB serves as both a Double Block &…

Isolasjonsventil for transmittere

apr 15, 2016
Isolasjonsventil for Transmittere. Ingen dødsone mellom medie og…

Små pneumatiske ventiler

apr 15, 2016
Pneumatiske ventiler i messing PN10- dobbelt- virkende og med fjærretur…

Nil-Cor composite valves

jan 14, 2016
Nil-Cor® is the pioneer and world leader in design, production and…

GasAlert MicroClip Series

okt 22, 2015
Honeywell Multigassdektorer lagerføres hos J.S. Cock AS. Og vi er…

Control Air Inc.

okt 22, 2015
Control Air er som en av de ledene i verden med sine presisjons…

Mankenberg Tank Blanketing

okt 22, 2015
J.S. Cock AS and Mankenberg have Tank Blanketing system that protects…

Tradebroker Rammeavtale

okt 22, 2015
J.S.Cock AS har inngått en rammeavtale med Tradebroker for leveranse av…

Statoil Rammeavtale

okt 22, 2015
Lang rammeavtale for Severen Norge. Severn Norge AS er tildelt…

M-tech Compact Flanges

okt 22, 2015
M-tech with Compact Flanges and quadruple offset is the perfect valve for…

OTD Stavanger 2015

okt 20, 2015
I dag kl 09:00 var årets OTD i gang og J.S.Cock ser frem til to dager med…

Samarbeid med Red Valve Company

feb 02, 2013
Vi har nå startet et samarbeid med Red Valve Company, Inc. Red Valve er et…

Sprek 116-åring blir enda sterkere

jan 01, 2013
Magasiner: AMNYTT #1/2013 - årgang 15 | www.amnytt.no Tekst: Jan Eirik…

Samarbeid med Rotork Sweden

jan 01, 2012
Samarbeidet med Rotork Sweden har resultert i at J.S.Cock AS har fått…

Nyheter

Nyheter

Innovasjons­konferanse 2019

apr 28, 2019
Vannbransjens innovasjonskonferanse 2019 – det nyeste innen vannrensing og…
Nyheter

Miljøteknikk messe

mar 08, 2019
Messen Miljø & Teknikk er en møteplass for leverandører og innkjøpere…
Nyheter

Kontrollventil kurs

nov 14, 2018
Kontrollventil kurs i Hammerfest med 25 deltagere fra Equinor, ENI, Aibel,…
Nyheter

90-01 PRV fra CLA-VAL

okt 02, 2018
Ny konverteringskit til ventiltyp 90-01 PRV fra CLA-VAL! CLA-VALs nye…
Nyheter

OTD 2018

sep 13, 2018
Under årets OTD vil vi presentere våre produkter og leverandører på en ny…

Siste nyheter

Nyheter

Innovasjons­konferanse 2019

apr 28, 2019
Vannbransjens innovasjonskonferanse 2019 – det nyeste innen vannrensing og…
Nyheter

Miljøteknikk messe

mar 08, 2019
Messen Miljø & Teknikk er en møteplass for leverandører og innkjøpere…
Nyheter

Kontrollventil kurs

nov 14, 2018
Kontrollventil kurs i Hammerfest med 25 deltagere fra Equinor, ENI, Aibel,…
Nyheter

90-01 PRV fra CLA-VAL

okt 02, 2018
Ny konverteringskit til ventiltyp 90-01 PRV fra CLA-VAL! CLA-VALs nye…
Nyheter

OTD 2018

sep 13, 2018
Under årets OTD vil vi presentere våre produkter og leverandører på en ny…
© 2017 J.S.Cock AS. All Rights Reserved.